foto-dirigent-jan-4-10-2018jpgJan Smale!

Ik ben Jan Smale, tot 2015 varkenshouder in Nieuw-Amsterdam, en heb inmiddels van mijn hobby mijn werk gemaakt. Al van jongs af aan ben ik geboeid door muziek en zang en het arrangeren daarvan. Sinds enkele jaren maak ik die voorliefde waar door me te ontwikkelen als koordirigent en -arrangeur.

In 2016/2017 heb ik een aantal popkoren opgericht voor mensen die juist overdag tijd vrij willen maken om met elkaar te gaan zingen. Het is een ideale tijd voor mensen die in deeltijd werken, onregelmatige diensten draaien of niet (meer) hoeven te werken.

Zo ben ik in Nieuw-Amsterdam begonnen met overdagvrouwenpopkoor TWINS, maar ook in Emmen-centrum (Vlinderkoor) en Nieuw-Buinen (Corral) heb ik nieuwe koren opgericht. Op al deze plekken ben ik op zoek naar mensen die juist overdag willen zingen. Wat is er dan mooier om dat samen met anderen in een koor te doen? Het samen zingen geeft ook een sterk gevoel van saamhorigheid.

’s Avonds dirigeer ik momenteel popkoor Onnen te Onnen, popkoor Ankoor te Emmen, popkoor2000 te Ruinen en Popkoor Canta Libre te Hardenberg. Ik vind het een uitdaging om deze koren, met allemaal een eigen smoel, verder te ontwikkelen en mooie (theater)voorstellingen te maken.

Naast deze permanente koren doe ik graag projecten. Voor de zevende keer organiseer ik het Zomerkoor “Zingen met Jan”. Vier keer op een zomeravond in juli op een unieke locatie: in de tuin van de Oude Waterzuivering, Zijtak OZ 66, Nieuw-Amsterdam. De afsluiting is  altijd op vrijdag in de laatste week van het zomerkoor met een mini-optreden, een kampvuur, een gitarist en een BBQ voor koorleden en publiek.

Op zaterdagmorgen dirigeer ik het projectkoor van Stichting Muziektheater Niet REmmen. Onze laatste voorstelling was Hutspot the Musical. 

Elk tweede jaar organiseer ik de Korencarrousel Zingen met Jan. In 2012 was dat op 15 oktober In Westerbork. Op een speelse manier presenteren al mijn koren zich in een ongedwongen setting, als op een marktplein.
Omdat er enige overlap in repertoire is brengen de koren niet alleen eigen unieke songs, maar ook gecombineerd met één of meer andere koren.
In februari en maart 2017 was er de Zing-inn mit Dreèntse liedties. Samen met de fanfare Excelsior uit Oosterhesselen en een projectkoor mochten we nieuwe Dreèntse liedties zingen in De Voorhof te Westerbork.

In 2008 kwam ik met mijn gezin vanuit Bathmen (bij Deventer) naar Nieuw-Amsterdam om daar een varkensbedrijf over te nemen. Door forse tegenslagen in het eerste jaar is, na 8 jaar strijd, besloten te stoppen. Vele sollicitaties later heb ik besloten het heft in eigen handen te nemen en de passie uit mijn jeugd alle ruimte te geven. Tijdens logeerpartijen bij mijn oom ontdekte ik het elektronisch orgel. Op mijn vijftiende speelde ik in het orkest van de Battumse revue en maakte ik arrangementen op zelfgemaakte melodieën. De zanggroep van de revue ging op zangles en daar ontdekte ik het zingen. Later zong ik bij Popcorn in Lochem en deed ik mee aan twee theaterproducties van de Musical- en Operettevereniging Deventer. Eenmaal verhuisd naar Nieuw-Amsterdam ging ik zingen bij theaterkoor Ericarré. Onder mijn voorzitterschap is dat een heel dynamische vereniging geworden met allerlei vernieuwende projecten. Ook heb ik in 2016 een rol gespeeld in de musical “Op de vleugels van de wind”, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de molen in Veenoord.

Langzamerhand ontstond steeds meer interesse voor het werk van de mens voor het koor, de dirigent. Ik ging workshops en cursussen volgen op gebied van koordirectie, repetitietechniek, arrangeren en zangtechniek. Zomer 2016 heb ik de Kurt Thomas Cursus gevolgd voor koordirigenten op het conservatorium in Utrecht. In seizoen 2017/2018 heb ik de cursus Dirigent Licht Vocaal in Houten (bij Utrecht) gedaan. Dit jaar ga ik mij verdiepen in Vocal Leadership, een vernieuwende manier om je koor op een hoger plan te brengen. Zo probeer ik mezelf steeds verder te professionaliseren. Ik ben erg blij met mijn overstap van de varkens naar de muziek en zou echt niet meer terug willen!